Reporty týmů 2020

Report týmu

sqrt(-1)

Středa, 25. listopad 2020. Pro mnoho lidí jen další, již čtvrtá, listopadová středa. Pravda, že by byla tato středa obyčejná se nedá říct žáci nechodí do školy, obchody jsou zavřené, v ulicích prázdno. Přesto je však tato středa ještě něčím výjimečná. Kromě výročí 28 let od odhlasování rozdělení Československa a Mezinárodního dne bez nákupů tu bylo ještě něco. Něco, co zajímalo především studenty nadšené do fyziky z celého světa Fyziklání online. Tříhodinová týmová soutěž v řešení zapeklitých fyzikálních úloh organizovaná studenty MFF UK.
Nebylo myslitelné, abychom se této již tradiční fyzikální soutěže nezúčastnili, zvlášť v době, kdy je většina podobných soutěží rušena. To však Fyziklání online nehrozí, protože již od počátku probíhá online. S předstihem jsme tedy sestavili pětičlenný tým, který jsme otestovali na Fyzikálním náboji.
Samotné Fyziklání začalo ve středu v 17:00, odkdy se také odpočítával tříhodinový limit. My jsme se však spojili s dostatečným předstihem, abychom si důkladně osvojili pravidla a naplánovali taktiku řešit, řešit, řešit! V počátcích soutěže má každý tým k dispozici sedm úloh a vždy, když nějakou vyřeší, otevře se mu další. Zpočátku jsme postupovali poměrně rychle, růst obtížnosti úloh byl však znát. Velmi příjemným zpestřením bylo v 18:00 spuštění tzv. Hurry-up série, která obsahuje úlohy jednodušší, tudíž nás opět nakopla.
Přes původní záměr, udělat v polovině soutěže krátký oddech, jsme od záměru upustili, řídíce se starou Cimrmanovou zásadou „Nedělat přestávku, jinak (nám týmy v pořadí) utečou!“ Bylo to sice kruté, ale muselo to být! Ale rozhodně se to vyplatilo. V rámci Česka a Slovenska jsme se v naší kategorii umístili na 8 místě. Při soutěži jsme sice byli zavaleni úlohami, užili jsme si však spoustu legrace a již se nemůžeme dočkat nejbližší podobné akce, kterou by mělo být 12. 2. 2021 Fyziklání, a rozhodně doporučujeme se přihlásit každému, koho fyzika baví a nechce o takový zážitek přijít.
Report týmu

Mančaft

Knock knock
Who’s there?
Boo!
Boo who?
Don’t cry!
Zdravíme ptáka Fykosáka s fotkou, ktorá Vám rozžiari posledné dni spooky season! Ďakujeme, že sme sa mohli zúčastniť Fyziklání, ktorým ste nám spríjemnili sychravé jesenné dni. Naozaj sme sa zabavili!
S láskou, Mančaft
Report týmu

Zamo